27 Ocak 2010 Çarşamba

SOSİSLİ MİLFÖY


Çocuklara yemek yedirmek için güzel bir kahvaltılık börek. Çok pratik. Sonuç muhteşem. Milföy çıtır çıtır içi de yumuşacık. Mutlaka deneyin derim ben.

Malzemeler:

2 adet jumbo sosis
500 gr milföy hamuru
1 yumurta sarısı
haşhaş tohumu çörek otu,susam

Yapılışı:

Milföy hamuru enine ikiye kesin. Sosisleri iki tarafını da artı şeklinde çentik atın. Sosisleri hamurun kenarına koyup rulo şeklinde sarın. Kat yeri altta kalsın. Üstüne yumurta sarısı susam çörek otu sürün. 170 derece üstü kızarıncaya kadar pişirin.

SARICA YAHNİSİ


Kayınvalidemin Bulgaristan'dan getirdiği bir tatlı.Buna bütün reçel diyebiliriz. Ben çok beğendim. Reçel ve komposto arası birşey de olabilir. Küçük armutlardan yapılıyormuş. Kayınvalidemin anlattığına göre. Benim ailem gibi eşimin ailesi de Bulgaristan göçmeni. Orda herkesin büyük bir bahçesi var. Bahçede de çeşitli ağaçlar sebzeler falan yetiştiriliyor. İşte bu küçük armutlar ilk önce toplanıyor sonra bir güzel ayıklanıyor. Bir gece şekere yatırılıyor. Sanıyorum bu meyve oldukça sert. Kaynatılıyor büyük bir kazanda. Kavanozlara dolduruluyor. Kışlık olarak hazırlanıyor. Bu konuda daha çok bilgisi olan varsa yorumlarınızı bekliyorum....

23 Ocak 2010 Cumartesi

MEYVELİ KEK


Geçen hafta aşure yaptım ilk defa. Ama komşulara dağıtırken fotoğraflamayı unuttum. Bu yüzden tarifini yayınlayamıyorum. Artık seneye kısmetse. Aşureden artan malzemelerle tamamen uyduruk bir kek yapmaya karar verdim. Aslında sonuç hiç fena olmadı. Ama tabi ki tahinli kek hala favorim. Ara sıra farklı bir şeyler de gerekiyor.


Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 veya 3,5 su bardağı un
1 küçük kase küçük küçük doğranmış incir
1 küçük kase küçük küçük doğranmış kuru kayısı
1 küçük kase kuru üzüm
1 portakalın kabuğu ve suyu
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu


Yapılışı:

1-Yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenir biraz daha çırpılır. Portakalın kabuğu rendelenir. Suyu da içine sıkılır. Zencefil tarçın eklenir.
2-Un ve kabartma tozu elenerek eklenir.En son küçük doğradığımız ve una buladığımız kuru kayısı,incir ve üzümler eklenir. Tahta kaşıkla karıştırılır. Yağlanmış unlanmış kek kalıbına dökülür. 180 derecede 40 dakika pişirilir.

NOT: Meyveli keklerin püf noktası hamurunu normal bir kek hamuruna göre daha katı olmasıdır. Yani daha fazla un koymanız iyi olur. Yoksa meyveler dibe çöker. Aynı zamanda meyveleri unlamak da önemli.

FIRIN POŞETİNDE SEBZELİ TAVUK


İşte bana göre en lezzetli tavuk yemeği. Hem çok kolay hemde çook lezzetli hem de besleyici bir yemek. Emine de çok güzel yiyor bu yemeği. Havuçları özellikle çok seviyor. Özellikle çalışan hanımlar için 15 dk. hazırlanıp fırında pişirebileceğiniz bir yemek.


MALZEMELER: ( 2 kişilik)

2 adet tavuk but
3 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
karabiber
tuz
çok az sıvıyağ
isteğe bağlı kori

YAPILIŞI:
1-Tavukları yıkayın tuzlayın. Karabiberleyin.
2-Havuçları patatesleri soyup yemeklik doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayın. Hepsini büyük bir kap içerisinde harmanlayın. Tuz ve baharatlarını ekleyin 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin. Fırın poşetine ilk önce sebzeleri sonra tavukları (tavuklar üstte kalacak şekilde) yerleştirin. Ağzını bağlayın. Çatalla birkaç delik açın.
3-Yaklaşık yarım saat 45 dk gibi pişiyor. Ben tavukların biraz daha kızarması için son 10 dakikasında fırın poşetini yırttım. Daha iyi kızardı.

Not: Kabak brokoli gibi çeşitli sebzelerde ekleyebilirsiniz.

18 Ocak 2010 Pazartesi

MISIRLI PİLAV


Hiç beklemediğim kadar güzel bir pilav oldu. Artık sık sık yaparım. Emine için de iyi oldu. Hem mısırı hem pilavı çok seviyor zaten.

Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı mısır
2 su bardağı su
1 adet tavuk suyu tablet
tereyağ ve sıvıyağ


Yapılışı:
1-Pirinçleri yıkayın ve yarım saat sıcak suda bekletin.
2-Tencereye sıvıyağ ve tereyağı koyup kızdırın. Süzülen pirinçleri koyun ve kavurun.
3-Pirinçler iyice kavrulunca mısırları ekleyin. Suyunu ekleyin. Tavuksuyu tableti ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince kağıt havlu koyup 15 dk. demlendirin.

14 Ocak 2010 Perşembe

TAHİNLİ KEK


Bu keki ilk defa yaptım ama muhteşem oldu. Tek kelimeyle süper. Emine bile 2 dilim yedi ve uyuyana kadar hep kek istedi. Açıkçası bu kadar beklemiyordum. Şimdilik favori kekimiz oldu. Ama dışındaki susamlar içine gömülmeseydive kızarsaydı daha iyi olacaktı.Sanırım benim susamlarımdan kaynaklanıyor bu sorun. Gördüğüm yerlerde tamamen dışında kaplıydı.

MALZEMELER:
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ (tarifi 1 bardaktı ama tahin zaten yağlı olduğu için yarım koydum)
Yarım su bardağı tahin
Yarım su bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

DIŞINA:
1 tatlı kaşığı margarin
2 veya 3 çorba kaşığı susam

YAPILIŞI:
1-Yumurta ve şekeri çırpın. Sıvıyağ tahin ve sütü ekleyip karıştırın.Unu ve kabartma tozunu karıştırıp eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırın.
2-Kek kalıbının heryerini margarinle yağlayın. Susamları dökün. Susamları kek kalıbının heryerine bulaştırın. Keki dökün. 180 derecede 40 dk Fırın kapağını açmadan pişirin.

KABAK MÜCVER


Eskiden kabaktan hiç hoşlaimazdım. Ama kabak mücveri keşfettikten sonra yavaş yavaş kabağı daha çok heryerde kullanmaya başladım. Özellikle çorbalara çok güzel bir lezzet katıyor. Kabak mücveri fırında da yapmıştım ama kızartması kadar lezzetli bulmadım. Evet bu daha kalorili ama daha lezzetli.

MALZEMELER:
4 adet kabak
3 yumurta
1 adet kurusoğan
1 su bardağı un
1 kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar
tuz
kızartmak için sıvıyağ

SOS:
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı mayonez
yarım su bardağı yoğurt


YAPILIŞI:
1-Kabakları rendeleyip sularını sıkın. İçine soğanıda rendeleyin. Yumurtaları ilave edin karıştırın.Kaşarı rendeleyip ilave edin.
2-Unu azar azar ilave edin. Kek hamurundan daha koyu bir hamur olası gerekiyor.
3-Yağı tavaya koyup kızdırın. Bir çorba kaşığı malzemeyi kızgın yağa koyun. arkalı önlü kızartın.
4-Sos malzemelerini karıştırın. Mücverlerin üzerinde veya yanında servis yapabilirsiniz.

NOT:Emine sevmediği için maydonoz ve taze soğan koymadım. Arzuya göre eklenebilir. Öylede nefis oluyor.

12 Ocak 2010 Salı

KAĞIT KEK


Annemin yaptığı kağıt keki fotoğrafladım.En kısa zamanda bende deneyip tarifini ekliycem. Çok yumuşacık tek porsiyonluk güzel bir kek.

HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE


Bu kurabiyeleri erkanın doğum günü için yaptım. Annemlere götürdüm. Şekeri biraz azdı ama tadı güzeldi. Annem de beğendi. Eşimin aldığı kalıplarla yaptım. Şu börek kalıplarından. Çeşitli boyları var. TARİFİN ORJİNALI

MALZEMELER:
2 yumurta
1 paket margarin
1 su bardağı pudra şeker (ama az geliyor. bence 1 paket )
3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı kakao

Üzerine:
1 paket vanilya
1 çay bardaı pudra şekeri

İçiçin:
hindistancevizi

Yapılışı:
1-Kuru malzemeler büyük bir kaba eleyin. Ortasına yumurta ve margarini yoğurdu ekleyip iyice yoğurun.
2-hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ortasını açıp 1 kaşık hindistan cevizi koyup kenarlarını kapatın. Kapattığınız tarafı alta getirin.
3-Fırında 180 drecede pişirin. Üzerine pudra şekeri ve vanilyayı karıştırıp serpin.

11 Ocak 2010 Pazartesi









İŞTE PASTAN

DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN ERKAN





İNŞALLLAH İSTEDİĞİN HERŞEY BU SENE GERÇEKLEŞİR VE MUTLU BİR YIL GEÇİRİRSİN.

EMİNE'NİN KUŞBURNU SOSLU KREPLERİ


Emineye yemek yedirmek için çeşitli şekiller ve renkler ve farklılıklar yapmak gerekiyor. Yoksa 'yemicem' deyiveriyor. Bende onun için krepleri bu şekilde sarıp kürdanla tutturdum ve böylece lokmalık krepler ortaya çıktı ve severek yedi. Ben kpebi hep birebir malzemeyle yapıyorum. Yani kaç yumurta koyarsam o sayı kadar süt ve un koyuyorum. Aşağıdaki tariften 4-5 adetkrep çıkıyor.

MALZEMELER:

1 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
tuz

üzerine kuşburnu marmelatı

YAPILIŞI:

1- Yumurta süt ve unu iyice karıştırın. Topaklı kalmaması gerekiyor.
2- Tava kızdırın. Birkaç damla yağ tavaya koyun. Bir kepçe hamur dökün.Önlü arkalı pişirin.
3-Kreplere kuşburnu veya istediğiniz bir marmelat sürün. Rulo şeklinde sarın ve belli aralıklarla kürdanları saplayın ve aralardan kesin. Üzerine biraz daha marmelat gezdirin.

6 Ocak 2010 Çarşamba

MAYALI ÇÖREKLER


Aslında büyük bir çörek yaapmayı planlarken birden fikrimi değiştirip bu şekilleri yapmak geldi içimden. Emineyle beraber yaptık bunları. Anne bende yapçam deyince eline küçük bir hamur parçası verip istediğini yapmasına izin verdim. Sonuç muhteşemdi. Etrafta didiklenmiş hamur parçaları.....

MALZEMELER:
1 çorba kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
aldığı kadar un
tuz

ÜSTÜ İÇİN:
yumurta sarısı
çörekotu, susam, haşhaş

Yapılışı:
1-Mayayı geniş bir kaseye alınır.Süt ve su eklenir.1,5 su bardağı un eklenir. Kek hamuru kıvamında bir hamur elde edilir.Sıcak bir ortamda mayalanması beklenir.Yaklaşık yarım saat sürer.
2-Geniş bir kaba yoğurt sıvıyağ koyulur ve mayalanan karışımda eklenir. Unda eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
3-Hamuru ilk önce ellerimizle açıyoruz. Büyük bir yuvarlağımızı elde edince peynir döşüyoruz heryerine. Kenarlarını kapatıyoruz. Tekrar bir çörek şeklinde yuvarlağımız oluşuyor.Merdaneyle genişletiyoruz. 1 cm kalınlığında açıyoruz. İstediğimiz şekli verebiliriz. Ben saç örgü ve yuvarlak yaptım. Üzerine yumurta sarısı ve istediğmiz çörek otu susam ve haşhaş kullanabiliriz. 180 derecede kızıncaya kadar pişiriyoruz. Çok fazla Fırında tutmayalım çünkü mayalı olduğu için sert oluyor. Kızarır kızarmaz alalım fırından.

4 Ocak 2010 Pazartesi

YALANCI TAVUK GÖĞSÜ


Çok basit ama muhteşem güzel bi tatlı. Bence gerçeğinden çok daha güzel. Şimdiye kadar niye denedim diye hayıflanıyorum. Ama uyarmakisterim biraz ağır. İçindeki yağdan olsa gerek. Genede denemeye değer.

MALZEMELER:
1 litre süt
1 su bardağı+1 çorba kaşığı un
150 gr margarin veya tereyağı
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
tarçın süslemek için

YAPILIŞI:
1-Margarini tencereye alıp eritilir. Üzerine un eklenir. Kavurulur.
2-Un kavrulunca süt azar azar eklenir. Daha sonra şeker ilave edilir.
3-Koyu bir kıvam alınca vanilya katılır ve altı kapatılır.
4-Mikserle yaklaşık 5 dk çırpılır. Biraz su ile ıslatılan borcama dökülür.Soğuyunca buzdolabına kaldırılır. Servis yaparken dilim dilim kesilir.

BUZDOLABI BÖREĞİ



Bu tarifi portakal ağacın da gördüm ve çok beğendim. Şimdiye kadar denediğim böreklerin içinde en muhteşem börekti. Emine bile börekleri görünce yiyicem anne yiyicem deyince anladım ki favori böreğimiz olacak bu börek.

MALZEMELER:
3 adet yufka
5 adet patates
2 yumurta
1 dilim beyaz peynir
yarım su bardağı sıvıyağ veye tereyağ
bir tutam maydonoz

ÜSTÜ İÇİN:
1 yumurta
rende kaşar
çörekotu ve susam

YAPILIŞI:
1- Patatesler haşlanır ve rendelenir.
2- Yumurta peynir yag karıştırılır patateslere ilave edilir. Maydonozlar ince ince doğranır. Harca eklenir ve karışırılır. Tuz ilave edilir.
3-Yufka düz bir zemine serilir. Hazırlanan harç yufkanın üstüne yayılır. İkinci yufkada yerleştirilir. Harç yayılır. Yufka ve harç bitince uucundan başlanarak rulo şeklinde sarılır. Büyük bir rulomuz oluşur. Ordanan ikiye kesilir. BUzdolabına koyulur
4- En az 1 saat buzdolabında dinlendirilir. Hatta 1 gece önceden yapılırsa daha iyi olur. Pişirmeden önce dilim dilim kesip üstüne yumurta ve kaşarı sürüyoruz ve üstüne çörekotu susam serpiyoruz. 180 derecede yaklaşık üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

3 Ocak 2010 Pazar

KIRMIZI BİBERLİ BULGUR PİLAVI


işte buna bayılıyorum. Hem çok sırada hemde çok özel bir yemek. Üstelik çok besleyici. Yanında nohutla bereber enfes bir ikili oluyorlar.

MALZEMELER:
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
2 adet domates
2 adet kırmızı biber
2 bardak sıcak su
sıvıyağ ve tuz

YAPILIŞI:

1-Soğan sarımsaklar küçük küçük doğranır. Sıvıyağda sotelenir.
2-Domates ve biberlerde küçük küçük doğranır soğanlara ilave edilir. Hep beraber kavrulur.
3-Yıkanmış bulgur eklenir. Biraz daha kavrulunca sıcaksu eklenir. Tuzu eklenir.Pişmeye bırakılır.
4-Suyunu çekince altı kapatılır. Üzerine havlu serilir. 15-20 dakika demlendirilir.

2 Ocak 2010 Cumartesi

MEDENKA


Bu tarif Bulgaristanda hazır satılan bir tatlının tarifi. Ama orjinalı daha büyük ve üstü tamamen çikolata kaplı.Tabiki ben tarifi değiştirip kendimden bişey katmasam olmazdı ve bu kurabiyeler çıktı ortaya.Eşimin onayını da aldı. Ama tarifteki sıvıyağı unutmak hesapta yoktu. Emine yanıma gelip sarelle kutusuna ellerini daldırıp benim kafamı karıştırınca olanlar oldu. O yüzden kurabiyelerin kıvamı biraz sert oldu. Normali kek gibi yumuşak ama kurabiye şeklinde olması gerekiyordu. Neyse bununla idare edicez artık.

Malzemeler:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
5 yemek kaşığı bal
2 yumurta
1 tatlı kaşığı soda
1 kaşık tarçın
2,5 su bardağından biraz fazla un

çikolata sos:

yarım paket sütlü veya bitter çikolata
1 çorba kaşığı tereyağ veya margarin
1 çorba kaşığı kakao (bitter kullanırsanız gerek kalmayabilir)

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri çırpıcıyla veya mikserle çırpıyoruz. Sırasıyla sıvıyağ,bal,tarçın ve sodayı ekliyoruz karıştırmaya devam ediyoruz. Ununu azar azar ekliyoruz. Artık elimizle yoğuruyoruz. Yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Merdaneyle açıp çay bardağının ağzıyla kesiyoruz ve yağlanmış tepsiye diziyoruz. 180 derecede üstü hafif kızarana kadar hatta kızarmadan alıyoruz.(benimkiler çok bile kızardı.200 derece açmışım yanlışlıkla) üstü içinde margarini küçük bir tavada eritiyoruz çikolatayı ilave ediyoruz daha sonra kakaoyu ekliyoruz. Kurabiyelerin üstüne bir kaşık veya çatalla serpiştiriyoruz.

NOT: Çikolata sosu hazır olarak ta kullanılabilir. Poşette satılanlardan.

tavuk dolması




Bugün1 0cak 2010 yeni yılın ilk günü. Yeniyılda herkesin başka bir umudu var. Ama en önemlisi sağlık sanırım. Herkese sağlık mutluluk dolu bir yıl dilerken tarifime geçmek istiyorum. Gecikmiş olarak yaptım bu yemeği dün akşam yapmam gerekirken bu akşama kısmet oldu. Olsun gene afiyetle yendi bir güzel. Gelelim malzemelere ;

1 adet tavuk

1 su bardağı pirinç

1 adet orta boy soğan

1 adet orta boy havuç

yarım çorba kaşık salça

yarım çay kaşığı tarçın

yarım çay kaşığı karabiber

yarım çay kaşığı kimyon

tavuksuyu tablet (isteğe bağlı)

sıvıyağ

tuz

üzeri için;

2 çorba kaşığı yoğurt

1 çorba kaşığı salça,

Yapılışı;

Tavuğumuzu dışını içini tuzla ovuyoruz. Biraz sıvıyağda soğanları kavuruyoruz. küçük kareler halinde doğradığımız havuçlarıda ekliyoruz, kavuruyoruz. Yıkanmış pirinçleri ekliyoruz ve baharatlarıda ekleyip suyunu ilave ediyoruz kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. 1 bardak su ekliyoruz tam pişmesin fırındada pişicek çünkü. Suyunu çekince tavuğun içine dolduruyoruz. Sonra kürdanla birleştiriyoruz. Derisinden diker gibi tuttturuyoruzz. Dışına yoğurt salça karışımını sürüyoruz. Fırın torbasına koyup 200 derecede 1 saat pişiriyoruz. Kızarmamışsa poşeti yırtıp birazdaha fırınlıyoruz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...