6 Ocak 2010 Çarşamba

MAYALI ÇÖREKLER


Aslında büyük bir çörek yaapmayı planlarken birden fikrimi değiştirip bu şekilleri yapmak geldi içimden. Emineyle beraber yaptık bunları. Anne bende yapçam deyince eline küçük bir hamur parçası verip istediğini yapmasına izin verdim. Sonuç muhteşemdi. Etrafta didiklenmiş hamur parçaları.....

MALZEMELER:
1 çorba kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
aldığı kadar un
tuz

ÜSTÜ İÇİN:
yumurta sarısı
çörekotu, susam, haşhaş

Yapılışı:
1-Mayayı geniş bir kaseye alınır.Süt ve su eklenir.1,5 su bardağı un eklenir. Kek hamuru kıvamında bir hamur elde edilir.Sıcak bir ortamda mayalanması beklenir.Yaklaşık yarım saat sürer.
2-Geniş bir kaba yoğurt sıvıyağ koyulur ve mayalanan karışımda eklenir. Unda eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
3-Hamuru ilk önce ellerimizle açıyoruz. Büyük bir yuvarlağımızı elde edince peynir döşüyoruz heryerine. Kenarlarını kapatıyoruz. Tekrar bir çörek şeklinde yuvarlağımız oluşuyor.Merdaneyle genişletiyoruz. 1 cm kalınlığında açıyoruz. İstediğimiz şekli verebiliriz. Ben saç örgü ve yuvarlak yaptım. Üzerine yumurta sarısı ve istediğmiz çörek otu susam ve haşhaş kullanabiliriz. 180 derecede kızıncaya kadar pişiriyoruz. Çok fazla Fırında tutmayalım çünkü mayalı olduğu için sert oluyor. Kızarır kızarmaz alalım fırından.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...