15 Mart 2010 Pazartesi
LAHANA SARMASI
İlk defa lahana sarması yaptım. Eşim evlendiğimizden beri istiyordu. Ama hiç cesaret edemedim. Hep zor bir gibi geliyordu. Ama sandığım kadar zor değilmiş. Güner yaşadı sık sık yaparız artık. Tek dikkat edilmesi gereken konu lahana seçimi sanırım. Lahanayı seçerken sert değil yumuşak yani elinle bastırdığınızsa taş gibi olmaması lazım. Biraz daha yumuşak olması gerekiyor.Benim ki öyle değildi baya zorlandım. Yaprakları küçüktü.
Malzemeler:
1 adet sarmalık lahana
1 su bardağı pirinç
yarım su bardağı ince bulgur
1 orta boy soğan
100 gr kıyma
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
karabiber,tuz
sıvıyağ
Yapılışı:
Lahananın otradakı sert kısmını çıkarın. Yapraklarını teker teker ayırın.Sert damarları varsa onları bıçakla çıkarın. Sarma için uygun olanları tuzlu kaynar suda haşlayın. Sadece birkaç dakika kaynatıp hemen alın. Çabuk yumuşuyor. Daha sonra ayrı bir tencerede yemeklik doğradığınız soğanları sıvıyağda kavurun. Üzerine kımayı ekleyin. Rengi dönene kadar kavurun. Yıkanmış pirinç ve bulguruda eklyin karıştırın. Salçaları ve istediğiniz baharatlarıda ekleyin. 1.5 su bardağı su ekleyip altını kısın. Suyu çekilince Altını kapatın. Ilınmasını bekleyin. Sonra büyüklüğü uygun olanlarılahana yapraklarının ortalarına 1 tatlı kaşığı harçtan koyup sarın.fırın tepsisine dizin. Sonra hepsi bitince1 kaşık salçayı 1,5 su bardağı suda eritip saraların üstüne ekleyin. 200 dercede yaklaşık 40 -45 dk üzeri hafif kızarana kadar pişirin. pişince de üzerine sarımsaklı yoğurt nefis oluyor. Emine bile yedi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder