2 Mart 2010 Salı

EV YAPIMI PEYNİR

Evet çok zor gibi gözüküyor olabilir ama gerçekten kolaymış. İlk önce isteğimiz kadar sütü alıyoruz. Özellikle taze inek sütü olmalı. Pastörize sütle başarılı olmayabilir. Sütü ilk önce kaynatıyoruz. Ilınmasını bekliyoruz. Elimizin dayanacağı bir sıcaklık olmalı. İçine peynir mayası karıştırılır. (2 kilo süte 1 tatlı kaşığı oranında koyulur.) Bir kaç dakika sonra süt kesilmiş gibi görünmeye başlar. Kesilmiş sütü görünce Temiz tülbente dökülür. Süzdürülür. Tülbent sık dokulu olmalı. Resimde görüldüğü gibi yüksek bir yere bağlanıp yaklaşık 2 saat süzülmesi beklenir. altına bir tencere koyuyoruz.
Süzülen peyniri söküyoruz.Elimizle bastırıyoruz.
Süzülen ve elimizle bastırdığımız peynirin üstüne ağır bir cisim koyulur. Bu şekilde 2 saat beklenir.
ve nefis peynir tazecik yumuşacık enfes.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...