30 Eylül 2012 Pazar

Patlıcan Yemeği


Çok yapılan herkesin bildiği çok kolay bir yemek. Ben tarifi bloğumda bulunsun istedim. Çünkü bizim aile için lezzeti açısından ilk sıralarda tercih edilen bir yemek. 


Malzemeler:

  • 1 kilo patlican
  • 2 adet domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 avuç kıyma  (isteğe bağlı)
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz,karabiber
  • kızartmak için sıvıyağ
  • su

Yapılışı:

Patlıcanları alacalı soyun. Küp küp doğrayın.Tuzlu soğuk suda yarım saat bekletin. Sonra kızgın bol sıvıyağda hafif kızartın. Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğanları soteleyin. Kıyma koyacaksanız onuda ekleyin kavurun. Salça ve domatesleri de ekleyin. Kızarmış patlıcanı ekleyip suyunu ilave edin. Tuz karabiberi ilave edin.  Yarım saat kadar kısık ateşte pişirin.  Daha sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip altını kapatın. Servis ederken yanında pilav olmazsa olmaz ama ben  bu defa makarna salatası yaptım yanına.


Makarna Salatası


Dereotunu kullandığım tek yemek. Pek sevmeyiz kendisini keskin tadı sayesinde. Ama bu makarna salatasının içine girince o keskin aroma çok çok güzel bir lezzet katıyor makarnaya. Öyle ki sadece makarna yapmak için dereotu alıyorum. Artanını doğrayıp derin dondurucuya atıyorum. ( sahi bide tarhanaya koymak için almıştım.)


Malzemeler:


  • DEREOTU (yarım demet)
  • Yarım paket makarna
  • 1 adet havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • yarım su bardağı bezelye
  • 10 adet kornişon turşu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 4 çorba kaşığı mayonez
  • karabiber,tuz

Yapılışı:

Makarnayı haşlıyoruz. Havuç ve patatesi (makarnaların büyüklüğünde) küp küp doğruyoruz. Havuç, patates ve bezelyeyi yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Daha sonra makarna ve sebzeleri harmanlıyoruz. Aynı büyüklükte doğranmış kornişonlarıda ekleyip iyice karıştırıyoruz. Yoğurt ve mayonezi ekliyoruz. Tuz karabiber ekliyoruz. En son şahane lezzet iksirimiz ince kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırıyoruz.

28 Eylül 2012 Cuma

Mini mini kekler


Keklerim şahane oldu. Yoğurt sayesinde yumuşacık ve nemli bir kek oldu. Bu tarif temel muffin tarifi. Bu hamura istediğiniz meyveyi, kuruyemiş veya kakao, hindistancevizi ,tarçınlısı yapılabilir.Tam 12 tane çıkıyor. Yeni aldığım silikon kalıplarımla yaptım. Daha doğrusu minik kızımla yaptık. Bütün keki o karıştırdı. Ben sadece malzemeyi koydum. Ayrıca kucağımda Eymen 'de vardı. Bütün aile kek yaptık. Emine'nin bide eli yanmasaydı. Neyse bu ona ders olsun bir daha dokunmaz artık. Bu tarifi füsunummutfağı  na 76. PDÇS etkinliği için gönderiyorum. Kendisine kolaylıklar diliyorum.


Malzemeler: (12 adet mini kek)

  1. 2 yumurta
  2. 1 su bardağı şeker
  3. 1 su bardağı yoğurt
  4. 1 kahve fincanı sıvıyağ
  5. 8 çorba kaşığı un (tepeleme)
  6. 1 paket vanilya
  7. 1 paket kabartma tozu

Yapılışı:


Yumurta ve şeker çırpılır. Yoğurt, sıvıyağ,kabartma tozu ,vanilya un eklenir. İstenilen bir malzeme eklenir veya sade bırakılır. Ben haşhaşlı ve kakaolu iki çeşit yaptım.Haşhaşın görüntüsü çok hoş oldu. Karıştırılır. 175 derecede 15-20 dk. kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

26 Eylül 2012 Çarşamba

Bebek Çorbası



           Eymen'in ilk çorbası karşınızda. Minik oğlan henüz 4,5 aylık ama bizler yemek yerken 'bana da verin' dercesine  bakıyor; ağzını açıp duruyor hatta vermeyince ağlıyordu. Dün gene bizim oğlan biz karpuz yerken oda bize bakıyordu. Tadına baktırmak için bir çimdik ağzına karpuzun suyunu sıktım. Ama nerdeyse elimi yiyecek. Her yiyecek tattırmada tepkisi aynıydı; özellikle tadını beğendiyse,  büyük bir iştahla yiyor ve biraz daha yiyebilmek için ağlıyordu. Sonra anladım ki bizimki anne sütünün haricinde farklı şeyler de yemek istiyor. Birazda denemek için bu çorbayı yapmaya karar verdim. Emine'ye de ilk bu çorbayı yapmıştım. Tabi ki bu asla doyumluk değil sadece tadımlık. Sadece  bir çay kaşığı. Buradaki amaç tadına alışması benimsemesi. Farklı yiyeceklerin tadına bakması.
          Şunu da belirtmek isterim;  doktorlar genelde bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü alsın derler. Tabi olabilir. Ama ben kendi sezgilerimi ve bebeğimin tepkilerini dinleyerek böyle bir karar aldım. Siz mutlaka doktorunuza danışın. Bizim doktorumuz bu konuda esnek. Yavaş yavaş alıştırılmasını destekliyor.
             Ek besinlere oğlumu alıştırırken hiç acelem yok. Her gün (şimdilik sadece 1 öğün) öğlen uykusundan sonra keyfi yerindeyken ve anne sütü aldıktan sonra sadece bir çay kaşığı mamayı yedirmeye çalışıcam. Alıştıkça miktarını arttıcam. 1 hafta sonra farklı  sebzeler eklemeye başlayabilirim. Kabak, ıspanak, bezelye gibi.... Daha sonra yoğurt, meyve ve muhallebi var sırada. Hepsini paylaşmaya çalışıcam.
         
         Geçelim tarifimize;

Malzemeler:

  1. yarım havuç
  2. yarım patates
  3. yarım su bardağı su
Yapılışı:

Sebzelerin en küçük boylarını seçip ikiye bölüyoruz. Tertemiz yıkıyoruz. Kabuklarını soyup bir daha yıkıyoruz. Küp küp doğruyoruz. Olabildiğince küçük doğruyoruz çabuk pişmesi için. Suyu da ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Tuz kullanmıyoruz 1 yaşına kadar. Yaklaşık 10-15 dk. sonra sebzeler yumuşayınca altını kapatıyoruz. Blendır dan veya tel süzgeçten geçiriyoruz. Biraz daha su ilave ediyoruz daha yumuşak bir kıvamı olmaması için. Çorbamız hazır. Ilındıktan sonra bebeğimize verebiliriz. Sevmezse ısrar etmeyin ertesi gün tekrar sabırla deneyin. Ben öyle yapıcam.


Eymencik fincandaki mamanın çok az bir kısmını yedi. Tepkisiyse suratını ekşitmek oldu.




23 Eylül 2012 Pazar

MAYALI KREP





Sabah kahvaltılarında Emine'nin çok sevdiği krepler. Yani akıtma. Bu defa mayalı yaptım. Çok güzel kabardı.    İçine sürülen balla ve yanında bir bardak sütle nefis olur. 


MALZEMELER:

  1. 2 yumurta
  2. 2 su bardağı süt
  3. 2 su  bardağı un
  4. tuz
  5. 10 gr kadar maya

YAPILIŞI:

     Yumurta ve süt çırpılır. Maya ve tuz ilave edilir.  İçine un ilave edilip hiç topak kalmayana kadar çırpılır. Teflon tavaya  bir kaç damla yağ damlatılır.Peçeteyle tavanın her tarafına yaydırılır. Sadece ilk krepte yağlama işlemi yapıyoruz. Diğerlerinde gerek yok. Bir kepçe hamur tavaya dökülür. Arkalı önlü iki tarafı da kızarıncaya kadar pişirilir. Hamur bitene kadar aynı işleme devam edilir.






21 Eylül 2012 Cuma

EYMEN 4 AYLIK


Bu ay  yapabildiklerimiz;


  1. Çenemiz düştü. Bol bol ses çıkartıyoruz. Hele keyfin yerindeyse herkesten çok sesin çıkıyor
  2. Dönmeye başladık. Yatağı turluyoruz.
  3. Ayaklar keşfedildi. Altını açınca küçücük ellerle küçücük ayaklar buluşuyor.
  4. Gayet erkenci davranarak diş çıkarmaya başladık. Herkesi hayretler içinde bıraktın. Yakında dişimiz patlar.
  5. Ablamızla iletişim kurmaya başladın. Sanırım artık iki kardeş birbirinize alıştınız.
  6. Kaka düzenimiz tamamen değişti. Haftada birden günde 3 defaya çıktı.
  7. Canımız sıkılınca göbeğimizi atıyoruz. 
  8. İlk defa ateşimiz çıktı. Acile yollandık. Sonuç grip.


7100 gr 64 cm oldun (maşşallah) Şimdilik iyi gidiyoruz. Ek gıdaya geçip geçmemekte kararsız olmakla birlikte bazı yiyeceklerin tadına bakıyoruz.

BİBER SALÇASI



Yapması o kadar kolay ama sonuç  mükemmel kesinlikle. Tarifi burda gördüm. 2 kg biberle yaptım. Biraz daha yapıcam kesinlikle. Yemeklerime renk ve lezzet katacak. Özellikle kısırda çok güzel olur diye düşünüyorum. En kısa zamanda deniycem. Bu salçayı düdüklü tenceresi ve blendırı olan herkes denemeli.

MALZEMELER:


  1. 2 kg kırmızı biber
  2. yarım çay bardağı su
  3. 1 silme çorba kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Kırmızı biberler yıkanır. Tohumları ve sapları ayıklanır. Resimde görüldüğü gibi iri iri doğranır. Düdüklü tencereye biberler koyulur. Üzerine yarım çay bardağı su eklenir. Düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. 15- 20 dk. pişmeye bırakılır. Daha sonra tencere soğuyunca kapağı açılıp blendırla çekilir. Sonra içine 1 silme çorba kaşığı tuz eklenir. Hiç başından ayrılmadan ve sürekli karıştırarak 5-10 dk. kaynatılır. Sıcakken kavanozlara doldurulur. Kavanozlar ters çevrilip üzeri örtülerle kapatılır. Soğuyuncaya kadar hiç yerinden kıpırdatılmaz. Soğuduktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilir.




13 Eylül 2012 Perşembe

KÖRİLİ SOYA SOSLU TAVUK



Çok çok kolay bir yemek. O kadar basit ki bunu nerdeyse benim kızım bile yapabilir. Ama lezzeti süper. Çalışan bayanlar için çok pratik bir yemek. Yanına bide pilav yapılırsa muhteşem olacaktır eminim.


MALZEMELER: (4 kişilik)


  1. 4 açılmış tavuk baget ( etin bir kısmı kemiğinden sıyrılmış olarak satılan mangallık baget)
  2. yarım çay bardağı soya sosu
  3. 1 tatlı kaşığı köri
  4. 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  5. karabiber
  6. tuz


YAPILIŞI:

Bagetler geniş bir kaba alınır. Üzerine soya sosu ,köri,sıvıyağ,karabiber tuz eklenir. Bir güzel karıştırılır.   Teflon tava ocağa yerleştirilir. Isıtılır. çok az sıvıyağ damlatılır. Tavuklar tavaya yerleştirilir. Ocak sonuna kadar kısılır.( Oldukça kısık ateşte yavaş yavaş pişmesini istiyoruz. ) Tavanın kapağı kapatılır. 10-15 dk  sonra tavukların diğer yüzü çevirilir. Tekrar 10-15 dk kadar beklenir. Kızarmış olması gerekir.  Piştiğinden emin olunca (Çatalı batırın kolayca batıyorsa pişmiş demektir.) altını kapatın. Sıcak sıcak yemeğe hazırdır.

12 Eylül 2012 Çarşamba

TARHANA




Dumanı üstünde mis gibi tarhana çorbasına kimse hayır diyemez eminim. Ne zamandır yapmak isteyipte ama cesaret edemediğim çorbayı sonunda bi gayret yaptım. İtiraf etmeliyim; kendimle gurur duydum. Özellikle tarhanayı kavanoza doldurduğumda defalarca baktım.Evet bunu ben yaptım. Tadı da enfesti. Evet Eymen'cik tarhana çorban hazır. Hadi bakalım 6 aylık olda çorbanın tadına bak. Umarım şapur şupur yersin.


Malzemeler:

  1. 750 gr soğan
  2. 750 gr kırmızı biber
  3. 1 kg domates
  4.  yarım demet maydanoz
  5. yarım demet dereotu
  6. yarım çay bardağı tuz
  7. 1 kg. süzme yoğurt
  8. aldığı kadar un


Yapılışı:
1. aşama:Soğanları halka halka doğrayın. Tencerenin dibine yayın. Domates ve biberleri ayıklayıp aynı doğrayıp tencereye yerleştirin. Maydanoz ve dereotunu tuzunu ilave edin. Ocağın altını yakın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuyunca süzgeçten geçirin.  Unu büyük bir kaba alın. Ortasını havuz gibi açın. Ortaya süzme yoğurt ve sebze püresini dökün.  Oldukça sert olacak şekilde hamuru yoğurun. % 50 işimiz bitti sayılır.
2. aşama: Hamuru 3 gün boyunca (ben oğlum için yaptığımdan ve ailecek ekşi sevmediğimizden yoğurma süresini az tuttum ekşi severseniz 10 gün kadar bekletebilirsiniz.) sabah akşam yumruklayın yoğurun. İlk gün çok fazla kabarıyor. Dikkat . Benim hamurum taşmıştı hatta. 
3. aşama: Hamurun artık olduğuna kanaat getirdikten sonra kurutmaya geçebiliriz. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yassılaştırın. Temiz bir çarşafın üzerine serin. Direk güneş ışığına sermeyin. Mutfakta olmazmış. Buhar olduğu için. Kullanmadığım odaya serdim ben. Parçalar biraz kuruyunca 1 gün kadar sonra elimle dağıttım onları.  Ertesi gün rondoda çektim. 1 gün boyunca da toz halde kuruttum.  Sonra kavanoza doldurdum. 
 Aslında o kadar da zor değilmiş mutlaka deneyin derim. 









1 Eylül 2012 Cumartesi

PUF POĞÇA


İsmiyle aynı özelliği taşıyor. Yumuşacık puf puf bir poğça. Tarifi tesadüfen facebookta görmüştüm görüntüsü çok hoştu. Gerçekten çok hoş oldu. Tavsiye edilir.


malzemeler:

  1. 1 paket yaş maya
  2. 1 su bardağı ılık süt
  3. 1 su bardağı ılık su
  4. Yarım su bardağı sıvı yağ 
  5. Yarım su bardağı erimiş margarin
  6. 4 yemek kaşığı şeker
  7. 4 çay kaşığı tuz
  8. aldığı kadar un
  9. üzerine yumurta sarısı

Yapılışı:
 Maya ılık su ve sütte eritilir. Diğer malzemelerde karıştırılır. Yumuşak bir hamur elde edilir. 45 dk. kadar kabarmaya bırakılır. İstediğiniz gibi şekil verilir. Ben yarısına peynir, yarısına sucuk-kaşar koyup kapattım. Üzerine yumurta sarısı sürüp, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...