31 Mart 2010 Çarşamba

AÇMA

Tadına doyamadığımız açma tarifi gerçekten muhteşemmiş. Ben içine biraz peynir de koydum. Biraz zahmetli ama değer. 2 tepsi açma ertesi güne kalmamıştı o derece yani....

Malzemeler:
1 küp yaş maya
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
2 yumurta (sarıları ayrılacak)
1 su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı toz şeker
2-3 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un


Yapılışı:
Yaş mayayı ılık suda eritin. 1 tatlı kaşığı şeker ekleyip 10 dk mayalanmasını bekleyin. Daha sonra mayaya yumurta aklarını ılık sütü sıvıyağı tuzu şekeri ekleyin karıştırın. Unu eklemeye başlayın. Yumuşak bir hamur elde edin. Üstünü örtüp 40 dk mayalanmasını bekleyin. Daha sonra hamurdan mandalina büyüklügünde parçalar koparıp ortasına 1 çay kaşığı yumuşak margarin koyup poğça gibi kapatın. Tekrar yarım saat mayalandırın. Mayalanan hamurları içindeki margarini taşırmadan açma şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürüp fırının fansız ayarında 200 derecede üstü kızarana kadar pişirin.

FIRINDA KABAK MÜCVER



Yağda kızaran mücvere göre çok daha hafif börek gibi. Malzemeleri de çok iyi yani. Her zaman kullandığımız malzemelerden yaptım. Evde çoğu malzemem yoktu ama uydurdum diyebilirim. Yeşil soğan yerine kuru soğan koydum mesela maydanoz hiç kullanmadım gene de çok güzel oldu.

Malzemeler:
3 yumurta
4 adet kabak
1 adet kuru soğan
1 paket kabartma tozu
1,5 -2 bardak un (kıvamına göre)
yarım su bardağı sıvıyağ
üstüne çörekotu

Yapılışı:
Kabakların kabukları soyulup rendelenir. İyice suları sıkılır. Yumurtalar kırılır ve karıştırılır. Sıvıyağ eklenir. Soğan rendelenir ve hafif suyu sıkılır. Kabartma tozu ve un eklenir. Kıvamı kek gibi olmalı ne sulu ne katı. Küçük bir borcam veya fırın kalıbına dökülür ve üstü kaşıkla düzeltilir. En üste çörekotu serpilir. 180 derecede üstü kızarana kadar pişirilir.

30 Mart 2010 Salı

7 tahıllı ekmek

Çok lezzetli kepek ve tahıllı ekmeğimizi gece kokusuna dayanamayıp 1-2 dilim tadına baktık nefisti.

Malzemeler:
1 kap su
1/8 kap süt
2 çorba kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
2,5 çorba kaşığı sıvıyağ
2 kap sinangil tahıl ekmek unu
1 kap sinangil tam buğday unu
1,5 tatlı kaşığı instant maya



işte kullandığım un. Çok başarılı gerçekten sonuç mükemmel oluyor. Biraz reklam gibi oldu ama doğrusu böyle.

Yapılışı:
Malzemeler sırasıyla ekmek yapma makinesinin haznesine yerleştirilir. Normal ekmek ayarında 3 saatlık program seçilir. Kabuk rengi açık ve 900 gr ekmek olarak ayarlanır.

26 Mart 2010 Cuma

KAPAMA


Biz göçmenler arasında belkide en sevilen tavuk yemeğidir bu. Özellikle rahmetli anneannem sık sık yapardı. Onun yaptığı yemeklerin tadı bir başka olurdu. Ruhu şad olsun.

Malzemeler:
2 adet but
1 bardak pirinç
1/2 bardak ince bulgur
2 adet patates
1 adet kuru soğan
1 kaşık domates salçası


Yapılışı:
Tavuk butlarını bol suda haşlayın. Tuz ilave edin. Tavukların etlerini didikleyin. Ayrı bir yerde soğanları yemeklik doğrayıp kavurun. Salça ekleyin. Pirinç ve bulguru ilave edip karıştırın. Üzerine 2 bardak tavuğu haşladığınız sudan ekleyin. Tuzunu ve istediğiniz baharatları ekleyin. Pirinçlerin suyu bitince altını kapatın. Pirinçler yarı pişmiş olmalı. Patatesleri de yemekleri doğrayın. küçük bir fırın tepsisi veya borcama ilk önce patates sonra tavukları en üste pirinçleri koyun ve yaydırın. Kalan tavuk suyunu heryerine gelecek şekilde dökün. Yaklaşık 4-5 bardak su olmalı. Yanı oldukça sulu olmalı. 200 decede suyu bitinceye kadar pişirin.

25 Mart 2010 Perşembe

KAŞARLI EKMEK


Emine'nin en sevdiği ekmekler. Bende yumurta yediği için yemesine çok seviniyorum. Çünkü haşlanmış yumurta yemiyor. Bende yumurtayı çeşitli şekillerde önüne koymak zorundayım. Üstelik bayat ekmekler değerlendirilmiş oluyor. Malzemelerimiz iki kişiliktir.

Malzemeler:
2 yumurta
1 dilim beyaz peynir
1 dilim rendelenmiş kaşar
susam
tuz
ve tabiki ekmek

Yapılışı:
Ekmekler dilimlenir. Yumurtalar çırpılır. Üzerine tuz, rendelenmiş peynir ve kaşar eklenir.Ekmeklerin üzerine sürülür. En üste susam serpilir. Fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

22 Mart 2010 Pazartesi

ZENCEFİLLİ KEK


Gelen misafirlerim bu keki çok beğendiler. Onaylandı yani. Oldukça güzel ferahlatıcı bir tadı var.

Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çay kaşığı zencefil
2 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı kırık fındık

Yapılışı:
Yumurta ve şekeri çırpın.Süt ve yağı ekleyin karıştırın. Zencefil ve tarçını ekleyin. Unları ekleyin. Kabartma tozu ve vanilya ekleyin.En son fındıkları ekleyin. 180 derecede 40 dk. pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın.

18 Mart 2010 Perşembe

FIRIN POŞETİNDE KÖFTE VE SEBZE


Eşimle bu aralar sağlıklı yemek yemeliyiz modundayız. Bütün kış aldığımız bir kaç kiloyu verme gayretine girdik. Bu yüzden köfteleri kızartmak yerine onları fırın poşetinde pişirmeye karar verdim. Yağda kızaran köfteyle arasında hiçbir fark yok. Üstelik fırın da temiz kaldı. Yanında sebze garnitürü nefis oldu.


Malzemeler:
Köfte:
500 gr kıyma
1 adet orta boy soğan
1 yumurta
1 küçük kase ekmek içi
karabiber
kekik
kırmızı biber

Sebzeler:
1 adet havuç
1 adet patates
1 baş brokoli
1 adet soğan
tuz,karabiber

Yapılışı:
Köfteyi malzemelerle beraber yoğurun. Şekil verip Fırın poşetine dizin. Üstüste gelmesin.Sebzeleri arzu ettiğiniz gibi doğrayıp fırın poşetine doldurun. Tuz ve karabiber ekleyip ağzını bağlayıp 200 derecede 35-40 dk kadar pişirin.

16 Mart 2010 Salı

MANTAR KURABİYE


Ağızda dağılan nefis kurabiye çok güzelller.

Malzemeler:
250 gr yumuşak margarin
1 yumurta
2 çay bardağı şeker
400 gr buğday nişastası
4 yemek kaşığı un
kakao
1 paket kabartma tozu


Yapılışı:

Kakao hariç tüm malzemeler karıştırılır. Hamur yapılır.ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. bir kola kapağıyla kakaoya batırılır. Sonra kurabiyelere batırılır. 180 derecede 15- 20 dk pişirilir.

15 Mart 2010 Pazartesi

LAHANA SARMASI


İlk defa lahana sarması yaptım. Eşim evlendiğimizden beri istiyordu. Ama hiç cesaret edemedim. Hep zor bir gibi geliyordu. Ama sandığım kadar zor değilmiş. Güner yaşadı sık sık yaparız artık. Tek dikkat edilmesi gereken konu lahana seçimi sanırım. Lahanayı seçerken sert değil yumuşak yani elinle bastırdığınızsa taş gibi olmaması lazım. Biraz daha yumuşak olması gerekiyor.Benim ki öyle değildi baya zorlandım. Yaprakları küçüktü.


Malzemeler:
1 adet sarmalık lahana
1 su bardağı pirinç
yarım su bardağı ince bulgur
1 orta boy soğan
100 gr kıyma
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
karabiber,tuz
sıvıyağ


Yapılışı:
Lahananın otradakı sert kısmını çıkarın. Yapraklarını teker teker ayırın.Sert damarları varsa onları bıçakla çıkarın. Sarma için uygun olanları tuzlu kaynar suda haşlayın. Sadece birkaç dakika kaynatıp hemen alın. Çabuk yumuşuyor. Daha sonra ayrı bir tencerede yemeklik doğradığınız soğanları sıvıyağda kavurun. Üzerine kımayı ekleyin. Rengi dönene kadar kavurun. Yıkanmış pirinç ve bulguruda eklyin karıştırın. Salçaları ve istediğiniz baharatlarıda ekleyin. 1.5 su bardağı su ekleyip altını kısın. Suyu çekilince Altını kapatın. Ilınmasını bekleyin. Sonra büyüklüğü uygun olanlarılahana yapraklarının ortalarına 1 tatlı kaşığı harçtan koyup sarın.fırın tepsisine dizin. Sonra hepsi bitince1 kaşık salçayı 1,5 su bardağı suda eritip saraların üstüne ekleyin. 200 dercede yaklaşık 40 -45 dk üzeri hafif kızarana kadar pişirin. pişince de üzerine sarımsaklı yoğurt nefis oluyor. Emine bile yedi.

KAĞIT KEK 2


Daha önce yaptığım kağıt kek tarifinin aynısı sadece üzerinde çikolatalı puding var. Bu halide çok çok güzel oldu.

14 Mart 2010 Pazar

Üzümlü kuabiye


Fazla bişey söylemeye gerek yok. Fotoğraftan bile kurabiyenin güzelliği belli. Tam istediğim gibi ağızda dağılan bir kurabiye oldu.


Malzemeler:
250 gr margarin
2 yumurta
2 çay bardağı şeker
2 çay bardağı şeker
10 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya


Yapılışı:

İlk önce üzümler sıcak suda ıslatılır. Üzerine şeker konulur ve bu şekilde yarım saat beklenir. Daha sonra Üzümlere yumuşak margarin ve 1 yumurta ve bir yumurtanın akı koyulur. Sarısı kurabiyelerin üstü için ayrı bir kaba ayrılır. Kabartma tozu vanilya ve un katılır. Yoğurulur. Yumuşak bir hamurumuz olması gerekiyor. 10 bardak un tam geliyor. 15-20 dk. dinlendirilir. Daha sonra hamur dört parçaya ayrılır. Her parçadan uzun şeritler yapılır. 2 parmak kalınlığında kesilir. Yanlamasına tepsiye dizilir. 180 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dk pişirilir.

10 Mart 2010 Çarşamba

MERCİMEK KÖFTESİ


Her zaman yapılan çok klasik bir lezzet. Evde olmadığı için ben maydanoz koymadım. Böylede güzel oldu. Güzel bir aperatif.


Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı ince bulgur
3 adet orta boy kuru soğan
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı domates salçası
1,5 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı nane
yeteri kadar tuz
sıvıyağ


Yapılışı:
Mercimeği suda haşlayın.Yaklaşık 1,5 litre suyla. Mercimek iyice yumuşayınca yani çorba kıvamını alınca içine bulgurları ekleyip Karıştırın. Altını kapatın. Yaklaşık 15-20 dakika suyunu çekmesini ve bulgurların şişmesini bekleyin. Bu arada çok ince doğranmış soğanları yağda iyice kavurun. Salça ve baharatları da ekleyin. Bu karışımı şişen bulgurlara ekleyin. Elinizle yoğurun. Elinizle çiğ köfte gibi sıkın veya uzun yuvarlak şekil verin. Resimdeki gibi.

4 Mart 2010 Perşembe

HAVUÇ SALATASI


Hem çok kolay hem de çok lezzetli bir salata. Ben annem için sarımsaksız yaptım ama normali sarımsakla olur ve çokta güzel olur.

Malzemeler:
3 adet havuç
3 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
4 çorba kaşığı mayonez
tuz
sıvıyağ


Yapılışı:
Havuçları rendeleyin. Çok az sıvıyağda soteleyin. Havuçlar yumuşayınca geniş bir kaseye alın. Üzerine rendelenmiş sarımmsak, yoğurt ve mayonezi ekleyin. Karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Servis tabağına alın ve süsleyin.

2 Mart 2010 Salı

EV YAPIMI PEYNİR

Evet çok zor gibi gözüküyor olabilir ama gerçekten kolaymış. İlk önce isteğimiz kadar sütü alıyoruz. Özellikle taze inek sütü olmalı. Pastörize sütle başarılı olmayabilir. Sütü ilk önce kaynatıyoruz. Ilınmasını bekliyoruz. Elimizin dayanacağı bir sıcaklık olmalı. İçine peynir mayası karıştırılır. (2 kilo süte 1 tatlı kaşığı oranında koyulur.) Bir kaç dakika sonra süt kesilmiş gibi görünmeye başlar. Kesilmiş sütü görünce Temiz tülbente dökülür. Süzdürülür. Tülbent sık dokulu olmalı. Resimde görüldüğü gibi yüksek bir yere bağlanıp yaklaşık 2 saat süzülmesi beklenir. altına bir tencere koyuyoruz.
Süzülen peyniri söküyoruz.Elimizle bastırıyoruz.
Süzülen ve elimizle bastırdığımız peynirin üstüne ağır bir cisim koyulur. Bu şekilde 2 saat beklenir.
ve nefis peynir tazecik yumuşacık enfes.....

1 Mart 2010 Pazartesi

ANNE KEKİ


Annemin elinden çıkan herşey bir başka lezzetli oluyor. Bu kekte onlardan biri. Kıyır kıyır diye tabir ettiğimiz lezzette bir kek oldu. Annecimin eline sağlık. Aslında annem bu keki biraz değişik yaptı. İlk önce kekin tamamına 1 tatlı kaşığı kakao karıştırdı. Sonra geriye kek hamurundan birkaç çorba kaşığı ayırdı. O hamurada 3 tatlı kaşığı kakao ekledi ve karıştırdı. Böylece esmerimsi bir kek oldu. Üstünde de susam olduğundan tahinli bir havası vardı.

Malzemeler:
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı yağ
2 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 tatlı kaşığı kakao

Yapılışı:
Şeker ve yumurtayı çırpın. Süt ve yağı ekleyin karıştırın. Nişasta, un,vanilya, kabartma tozunu ekleyin karıştırın. Hamurun tamamına 1 tatlı kaşığı kakao ekleyin karıştırın. 2-3 tatlı kaşığı hamur ayırın. Ayırdığınız hamura 2 tatlı kaşığı kakao ekleyin karıştırın. Yağlayıp unladığınız kek kalıbına hamuru dökün Ortasına kakaolu kek karışımını dökün. 180 derecede 35-40 dakika pişirin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...